Bútorgyártás és környezetvédelem

Ahogy a régi mondás tartja, „a Földet nem szüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. Az ember évezredek óta használja a fát, szerszámokat, épületeket és elsősorban talán bútorokat készít belőle.

Nélkülözhetetlen termékről van szó, ami mindennapi életünk szerves részét képezi, azonban mint minden dolog, így a fakészletünk is véges, éppen ezért kell megfontoltan bánni vele. A bútorgyártásban a környezet és elsősorban a fa védelme két ponton ragadható meg. Egyrészt jól kell dolgozni, és a fa minden részét hasznosítani kell. Ha pontosan és odafigyeléssel végezzük a munkánkat, akkor nem megy veszendőbe semmi, hiszen még a faforgácsból is lehet préseléssel lemezeket gyártani. A nagyobb üzemekben és sajnos sok egyéb fával dolgozó, kisebb vállalkozásnál sem helyeznek erre kellő hangsúlyt, pedig visszautalva a találó mondásra, az unokáinknak is szüksége lesz még fára és a belőlük készült bútorokra. Az odafigyelésen és a precíz munkán, vagy annak hiányán kívül, másik nagy problémát az illegális fakitermelés képezi. Sajnos hazánkban is erősen elterjedt a „könnyű pénzszerzésnek” eme fajtája, ami hatalmas környezeti károkat okoz, ráadásul a médiában sem szentelnek neki kellő figyelmet. Az illegális kitermelések becsült értéke már két évvel ezelőtt is megközelítette az 1.000 hektárt és a 300.000 köbmétert. Ennyi fának az értéke hozzávetőleg 3.000.000.000 forint, az újraerdősítés költsége pedig jó esetben is 1.000.000.000 forintra rúg. Az anyagi kár pedig nem az egyetlen baj, sokkal nagyobb problémát jelent, hogy az újratelepített facsemetékből csak évtizedek múlva lesz használható, felnőtt fa. A fák eltűnése továbbá eróziós, talajkárosító hatásokat von magával és az élővilág szerkezetét is megváltoztatja.

A Redwood Design Kft. ezért különösen nagy hangsúlyt fektet rá, hogy beszállító partnerei kizárólag legális fatelepekről vásárolják meg a bútorkészítéshez szükséges faanyagot.